RSS

Thursday, February 11, 2010

Ko nie x matured?????

Assalamualaikum W.B. T..

memandangkan connection agak best pada hari ni rajin la diri ini nak menulis post ...(ini post yang berunsur peribadi, nak kasi lepas ketidakpuasan di hati).....tajuk post...sila rujuk di atas...

siapa yang x matured... mesti la diri ni...ya diri ini dah pun berumur 20 tahun..tapi apa yg selalu diri ini dengar ialah...KO NI DAH BESAR TP X MATURED...Apakah definisi matured ini???....diri ini tertanya2 jgk...

apa yang diri ini x matured??? diri ini boleh la masak sikit2 walaupun x berapa nak sedap... kalau baju ke seluar koyak boleh la jahit2 skit...gardening boleh...mengecat boleh... dan lain2 perkara yang diri ini agak arif..tapi masih ada yang cakap diri ini x matured...

APAKAH yang diri ini x matured...???......kakak ada mengatakan diri ini agak x matured atau agak spastik (istilah apa ni??) dlm percakapan...sebagai contoh...ketika berborak bersama kakak....setelah lama bercakap diri ini akan membuat lawak2 bodoh atau menyanyi lagu kucing yang dicipta sendiri yang kedengaran agak spastik ..lalu kakak berkata..."KO NI CIKGU JENIS APA??? SPASTIK JE???"...cis diri ini rase terhina biarlah nak menyanyi lagu ciptaan sendiri...jeles la 2 x boleh cipta lagu sendiri...ah x kisah la pasal ni pun kakak nak cakap diri ini spastik...everyone has different style and personality...x peduli apa orang nak ckp...

next..abang mengatakan diri ini agak terencat dalam segi perbuatan...apakah maksud nya???....banyak kot contohnya2... tapi yang paling obvious apabila diri ini bertemu dengan playground aka taman permainan kanak2...yg biasa dijumpai di highway dan di belakang rumah atuk... diri ini memang pantang jumpa bende2 ni..kalau jumpa mesti nak main skali..terutamanya buaian la... 2 la zaman kecik2 dulu sibuk study la ni dah tua bangka sibuk nak main...."KO NI TERENCAT AKAL LA".....kata abg ketika diri ini tengah main gayut2 ....ah x peduli la orang nak cakap diri ini x matured pasal ni...semua orang pun kalau jumpa playground pun nak naik buai...x da hal la benda ni...

seterusnya...dari segi pemakaian ..hah..terus terang ckp dressing kat sini ngan dressing kat rumah sangat la berbeza...FAIL....memang tidak melambangkan seorang guru langsung...mana2 occasion n event lebih suka pakai jeans n t shirt dengan tudung hitam plus selipar bata atau selipar tulang ikan ...ni la dressing diri ini kat mana2 even ada dinner kat hotel pun dressing macam ni gak...ah diri ini bukannya jenis jaga standard sangat pun...kalau pergi rumah orang kahwin sopan la sikit...pakai baju kurung tapi masih memakai selipar bata atau tulang ikan favourite diri ini 2... ibu cakap nampak sangat macam budak2....hahaha... gelak kn je la....

tapi yang x berapa nak best bila ada orang bertanya..."ni anak Encik Imran yang mana ni?"....ayah menjawab, "ni la anak saya yang belajar kat maktab 2"..."oh ye ke " kata pak cik sambil melihat ke arah diri ini, macam ragu2 adakah diri ini budak maktab...

lagi insiden di open house best fren ibu...walaupun dah besar tapi diri ini dipaksa juga pergi ke open house di sekitar Taman Widuri ini.....x macam anak2 remaja lain yang boleh lepak kat rumah..."biar kenal orang sikit" kata ibu....

ada seorang mak cik yang baru pindah..biasa la first time jumpa borak2 pasal anak...

"ni anak ni form berapa?" dengan konfidennya mak cik itu bertanya..."ooo dia ni tengah belajar kat maktab amik tesl" jawab ibu dengan panjang lebar..

"oo ye ke saya ingat kan sekolah lagi...ni anak saya ni baru form 2 tapi besar....eh besar lagi adik dia dari kakak" kata mak cik mulut kepoh sambil menunjuk ke arah diri ini...

diri ini hanya mampu tersenyum..sambil menjeling ke sebelah adik2 yang sedang mengeji diri ini dengan perkataan "bantut2"...cis nasib baik kat rumah orang kalau x memang kena buku lima la...(gerunnya kata adik2)...

tapi ada satu kes yang berlaku kat satu medan ikan bakar....service memang sangat lambat...sampai ayah dah mula naik marah....bila sampai je waiter 2 kat meja hantar nasi lemak (kot, x berapa nak ingat) ayah berkata " ni lambat sangat dah ni...boleh x kitaorang nak cancel je order ni?"...nampak sangat budak 2 dah cuak, muka serba salah, takut dan sebagainya.... memang rasa kesian tengok budak 2 menggelabah semacam....

"hah korang macam mana...nk makan kat sini ke kat kedai lain?" tanya ayah pada kami adik beradik...sudah pasti adik dua orang ni x kan jawab...biar lah abang ngan kakak yang jawab...

eh tapi diorang buat bodoh je..macam x nak cakap...terpaksa la.." x payah la pergi kedai lain...tunggu je la...nanti pergi kedai lain tunggu lama jugak" jawab diri ini...

ayah pun setuju dengan cadangan yang bernas itu dan nampak budak 2 rasa lega...tapi yang buat rasa sakit hati bila dah sampai rumah...."hahaha tadi KO CAKAP MACAM ORANG2 TUA, macam bagus je!" kata abang ngan kakak sambil gelak2..."kurang asam!" kata diri ini (dalam hati)...

ni yang rasa confuse....sebelum ni cakap x matured la, macam budak2, spastik tapi bila diri ini bertindak tanduk macam orang2 matured gelak2kan la pulak....hei...confuse2...

Walaupun diri ini dikatakan x matured...kalau ada apa2 hal abang ngan kakak akan me'report' kat diri ini jugak ...kadang2 ayah pun lebih suka meminta pendapat daripada diri ini...pendapat abang ngan kakak x boleh nak pakai sangat...bila diri ini sokong pendapat ayah...nanti cakap diri ini kipas (bodek) ayah...

sebenarnya...SIAPA YANG X MATURED???

p/s: cermin diri sendiri dulu sebelum nak cakap orang lain x matured
(mintak2 la dua orang ni x baca post ni kalau x habis la kena belasah!!!!)

4 comments:

TaKaRi said...

mmg ko x matured.....spastik .....nyanyi lagu jubei plak,,,,,......bantut2....

ღblissful heartღ said...

hehhe
besela tu..
yg dr segi ketinggian tu sy agak sokong..
kdg2, ad yg tanye, ni baru pas upsr ke?baru pas spm ke, form brape?
huhu
adoi,,
terime jela..
jelesla tu..hehe

ellisa said...

hehe..
jgn la terasa when ppl say that you are not matured.. no lah, you are pretty much matured to me.. and when ppl say you are not matured, take that as compliment ok? it shows you are awet muda..hehe

sky pirate said...

well, i think you're kinda an extrovert person. you love to display your "childish" to the world, thinking that's okay as long as i'm living a happy life. but our malaysian culture has a different opinion, we think that people should behave according to their age; thinking it's more appropriate.

and what i think is, for the time being...you need to change in terms of your personality. instead of playing at the playground, play something that makes you look more "matured" like chess possibly? or dress more appropriate. forget the slippers. it's time to change.

we can't change other people, but the best we can do is changing ourself.

Post a Comment